arnica-flesje-en-bloemArnica Montana is een veel gebruikte remedie in complementaire geneeskunde, vooral vanwege de wondhelende eigenschappen. Hoewel klinisch is aangetoond bij verschillende doses dat A. Montana de genezing van wonden bevorderd, is nog niet opgehelderd welke moleculaire mechanismen zich daarbij afspelen. Italiaanse onderzoekers hebben nu aangetoond dat Arnica de expressie van genen beïnvloedt. Zij onderzochten welke veranderingen in THP-1 menselijke cellen worden bewerkstelligd door het plantenextract in verschillende potenties. Ze gebruikten daarvoor real-time quantitative PCR analyse van de veranderingen in de expressie van sleutelgenen.

De resultaten lieten zien dat A. montana de expressie van verschillende genen beïnvloedde.  CXC chemokine ligand 1 (CXCL1) vertoonde de meest consistente toename van expressie, terwijl ook CXC chemokine ligand 2 (CXCL2), Interleukin8 (IL8) en BMP2 (bone morphogenetic protein) licht toenamen, hetgeen een positieve invloed suggereert van A. montana op herstel van witte bloedlichaampjes (neutrophil recruitment) en op de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese).

fx1De auteurs concluderen dat deze explorerende studie nieuwe inzichten verschaft in de cellulaire en moleculaire mechanismen van Arnica als bevorderaar van gezondheid, aangezien sommige van de genen die het beïnvloedt een sleutelpositie hebben in het herstel van weefsel , in het bestrijden van ontsteking en in het transport van organismen naar de plaats waar ze nodig zijn (chemotaxis).

Bron:

Pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27211321/

Olioso D, et al. Homeopathy. 2016. Arnica montana effects on gene expression in a human macrophage cell line. Evaluation by quantitative Real-Time PCR.  Homeopathy. 2016 May;105(2):131-47. doi: 10.1016/j.homp.2016.02.001. Epub 2016 Mar 14.

Full text at journal site

Share This